Nákupný sprievodca: ktorá grilovacia panvica je najlepšia na steaky

Nákupný sprievodca: ktorá grilovacia panvica je najlepšia na steaky 4.69/5 29 hlas[ov]

Začínate so steakom, chcete si ho pripraviť doma a nemáte gril.

Nevadí.

Dobrý šťavnatý steak si viete jednoducho pripraviť na panvici.

A nemusí to byť špeciálna grilovacia panvica na steaky. Jej výber nie je žiadna veda, ale pri takej obrovskej ponuke a množstve produktov by ste mali niečo o panviciach vedieť.

Teda nemusíte, pretože v tomto článku vám prezradím, ktorá grilovacia panvica je najlepšia na steaky.

Taktiež musím hneď na začiatku povedať, že na dobrý steak vám v podstate stačí akákoľvek panvica. Na perfektný steak vám vša už akákoľvek panvica na grilovanie stačiť nebude.

Najlepšia grilovacia panvica

Je podľa môjho názoru liatinová panvica, oceľová panvica, ale i kvalitná teflónová.

Určite máte doma aspoň jednu panvicu, na ktorej si pripravujete omeletu či hemendex. Viete, z akého materiálu je vyrobená?

Poďme sa na to pozrieť.

Liatinová panvica

Liatinová panvica je vlastnosťami niekde medzi oceľovou panvicou a panvicou z nerezu. Väčšinou sú lacnejšie ako nerezové panvice a drahšie ako panvice z ocele.

Podobne ako oceľové panvice musia byť liatinové panvice pred prvým použitím vypálené. Osobne používam liatinovú panvicu a som úplne spokojný.

Liatinová panvica na grilovanie

 

Plusy
  • Prirodzene nepriľnavý povrch pri správnom vypálení
  • Dobrá tepelná vodivosť po celej ploche
  • Pevná konštrukcia
  • Nezničiteľná
Mínusy
  • Musíte sa o ňu starať pravidelným vypalovaním
  • Vyššia cena
  • Náchylná na zhrdzavenie, preto si vyžaduje starostlivosť

Vhodná na grilovanie?

Áno. Liatinová panvica je úplna klasika v profesionálnej kuchyni.

Teflónová panvica

Pravdepodobne najpredávanejšia panvica súčasnosti.

Je veľká pravdepodobnosť, že ide o hliníkovú panvicu pokrytú nepriľnavým materiálom z teflónu. Tento materiál sa v minulosti tešil až nekritickému nadšeniu…

…až sa údajne zistilo, že teflón nie je pri vysokých teplotách vhodný.

Pri vysokých teplotách teflón uvoľňuje nebezpečné karcinogénne látky a plyny.

Nielen do ovzdušia, ale hlavne do vášho jedla. Dokonca sa odporúča nepoužívať teflónové panvice ak chováte doma vtáky. Tie sú totiž na tieto nebezpečné plyny obzvlášť veľmi citlivé.

Je to pravda? Netuším. Mali by ste mať z teflónu obavy? Nemyslím si.

Tescoma Panvica na grilovanie PREMIUM 24x24 cm

Všade, kde uvidíte látku polytetrafluóretylén (PTFE) a perfluorooktanovú kyselinu (PFOA) vedzte, že ide o teflón.

Teflónové panvice sú vhodné do maximálnej teploty 260 °C. Vtedy sa považujú za bezpečné.

Na druhej strane však existujú štúdie, ktoré karcinogénne účinky teflónu označujú za mýtus.

Pri príprave steaku musíte panvicu rozpáliť na maximum. Len tak sa mäso dobre zatiahne a udrží si v sebe prírodné šťavy.

Teflónová panvica na steaky zvládne ugrilovať šťavnatý steak bez problémov. Výhoda teflónových panvíc je v cene.

Plusy
  • Umožňuje variť s malým množstvom oleja
  • Nepriľnavý povrch
  • Nízka cena panvíc
Mínusy
  • Vhodné len do určitej maximálnej teploty
  • Na nepriľnavý povrch musíte používať plastové alebo drevené náradie
  • Väčšinou kratšia životnosť nepriľnavého povrchu
  • Nevhodná do umývačky riadu

Ako umývať teflónovú panvicu

Panvice z teflónu sú citlivé na styk s kovom, preto nepoužívajte žiadne drátenky. Stačí vám len voda, jar a hubka na riad. “Pripálené” časti umyte jemne s plastovou kefou. Použitie v umývačke riadu neodporúčam. Povrch sa rýchlo opotrebuje a panvica stratí svoje nepriľnavé vlastnosti.

Keramická panvica

So zdravou životosprávou v posledných rokoch prišla na trh alternatíva v podobe panvíc z keramiky. Určite si spomínate na veľký trend keramických nožov, ktorým trh sľuboval ružovú budúcnosť.

A nestalo sa.

Keramické nože sa pre krehkosť a takmer nemožné nabrúsenie v domácich podmienkach neuchytili. Preto si výrobcovia našli ďalšiu obeť v podobe keramických panvíc.

Keramické panvice sú oproti teflónu zdravšou alternatívou. Neobsahujú žiadne možné toxické látky a grilovať či opekať sa dá skutočne bez kvapky oleja. Na druhú stranu majú nielen z mojej osobnej skúsenosti veľmi slabú odolnosť a životnosť.

Nepriľnavý povrch totiž rýchlo stratí svoje vlastnosti. Všimnite si, že keramické panvice sú zvyčajne v bielej farbe. A teraz si predstavte, ako táto panvica vyzerá po niekoľkých použitiach.

Tescoma Panvica VITAPAN � 28 cm

 

Varovným zdvihnutým prstom je tiež, že tieto panvice sú vďačným produktom najmä v teleshoppingoch.

V nejakej diskusii som čítal názor, že pred každým použitím tejto panvice v teleshoppe vytiahnu nový kus :) Jedna z mála výhod pri keramickej panvici je relatívne nízka cena.

Plusy
  • Nepriľnavý materiál
  • Vhodná pre všetky potraviny – nie je toxická
Mínusy
  • Slabá životnosť nepriľnavého povrchu

Nerezová panvica

Táto grilovacia panvica je vyrobená z poctivého kusu nehrdzavujúcej ocele. Problém je, že sa relatívne dosť lepí pri vyšších teplotách, čo je spôsobené reakciou medzi jedlom a jej nerezovým povrchom.

Nepriľnavosť panvice môžete zvýšiť pridaním oleja, čo ale pri steakoch nie je dobré riešenie.

Nerezová panvica

Slabšia stránka nerezu je tiež nižšia tepelná vodivosť. Preto sa nerezové panvice zvyknú kombinovať s hliníkom alebo meďou. Hliník zaručí dobrú tepelnú vodivosť a tenká nerezová vrstva odolnosť voči hrdzaveniu. Každopádne pre iný druh prípravy pokrmov panvicu z nerezovej ocele vrelo odporúčam.

Plusy
  • Pevná a odolná panvica
  • Vhodná do umývačky riadu
Mínusy
  • Slabá vodivosť tepla po celej ploche panvice
  • Nízka nepriľnavosť pri vysokých teplotách
  • Vysoká cena

Medená panvica

Medené panvice sú jednoznačne najkrajšie panvice kvôli svojmu sfarbeniu, ale aj neporovnateľne drahšie oproti ostatným materiálom.

Prirodzená otázka znie.

Sú skutočne kvalitnejšie ako panvice z iných materiálov?

Medi sa nedá poprieť skvelá tepelná vodivosť. Panvica je tak rovnomerne rozohriatá a mäso správne prepečené po celom povrchu.

Nevýhodou medi je, že reaguje s jedlom. Dostávajú sa do neho toxíny a môže vyvolávať alergické reakcie. Na kažodenné použitie preto neodporúčam. Práve kvôli týmto vlastnostiam výrobcovia pridávajú na medenú panvicu tenkú vrstvu kovu, ktorý zabráni prenikaniu možných toxínov do jedla.

Medená panvica

Panvice z medi treba pravidelne preleštiť a udržiavať. Ak sa budete o ne starať, vydržia vám pravdepodobne až do konca života. A sú tiež krásnym doplnkom v kuchyni.

Plusy
  • Meď je najlepší vodič tepla
  • Nemusíte ju dlho zahrievať, rýchlo sa rozohreje
  • Estetický doplnok
Mínusy
  • Veľmi vysoká cena
  • Reaguje s jedlom
  • Nefunguje na indukčných sporákoch
  • Vyžaduje si pravidelné leštenie a údržbu

Ako umývať medenú panvicu

Použite len mydlo s vodou a jemne očistite plastovým kartáčom. Nepoužívajte drátenku, pretože povrch poškriabete. Používaním meď získava patinu a v žiadnom prípade to nie je chyba.

Titánové panvice

V poslednej dobe dostanete na trhu panvice s teflónovým nepriľnavým povrchom. Ide o zdravšiu alternatívu k teflónu, ale s oveľa väčšou životnosťou ako keramika. Väčšinou ide o hliníkové panvice s tenkou vrstvou teflónu. Na steaky sú tieto panvice vhodné.

Tefal TalentPro Grillpan

Kvalitná titánová griovacia panvica Tefal

 

Hliníkové panvice

Hliník je skvelý ľahký a lacný materiál s veľmi dobrou tepelnou vodivosťou. Jeho negatívum je, že pôsobí s jedlom, do ktorého sa vylučuje. Hliník je pre ľudský organizmus nebezpečný. V jedálňach napr. hliník vymizol úplne.

Hliníková panvica

Bola by však škoda, keby sa hliník vôbec nevyužíval. Musí však prejsť úpravou. Anodizovaný hliník je už bezpečný, pevnejší, ale najmä nereaguje s jedlom.

Veľmi často sa hliník kombinuje s iným materiálom napr. teflónom alebo keramikou. Čisto hliníkovú panvicu tak už asi nikde nekúpite.

Plusy
  • Vynikajúca tepelná vodivosť
  • Ľahký a lacný materiál
  • Odolný voči poškriabaniu
Mínusy
  • Hliník je pre ľudský organizmus nebezpečný
  • Väčšina anodizovaných hliníkových panvíc nefunguje na indukčných sporákoch

Oceľová panvica

Oceľová panvica je absolútna klasika. Je odolná a a poriadne ťažká. Pri rozpálení budete musieť čakať trochu dlhšie, ale keď ju raz poriadne nažhavíte, svoju teplotu si drží aj dlho po skončení varenia.

Oceľová panvica

Panvica sa nelepí, pokiaľ je správne vypálená. Áno čítate správne. Oceľové a liatinové panvice sa musia pred prvým použitím zabehnúť. Jednak je to ochrana proti hrdzaveniu a tiež sa tým zlepší nepriľnavosť panvice. Pri správnej a pravidelnej starostlivosti je táto panvica prakticky nezničiteľná.

Ako vypáliť oceľovú panvicu

Budete potrebovať:

  • Panvicu
  • Prípravok na čistenie riadu
  • Hubku alebo pevnú kefu
  • Čistú utierku alebo papierové utierky
  • Klasický repkový alebo slnečnicový olej

Postup vypálenia panvice

  1. Zohrejte rúru na zhruba 160° Celzia
  2. Umyte panvicu horúcou mydlovou vodou. Použite špongiu alebo kartáč. Bežne by ste ju nemali umývať prípravkom na riad, ale pri vypalovaní je to v poriadku.
  3. Poriadne ju opláchnite a usušte
  4. Použite utierku alebo papierový obrúsok a jemne pretrite tentkou vrstvou oleja zvnútra i zvonku panvice.
  5. Vložte panvicu obrátenú do rúry
  6. Nechajte panvicu v rúre zhruba hodinu
  7. Vypnite rúru a nechajte panvicu v rúre pokiaľ postupne nevychladne.

Takto vypálená panvica je jemná, lesklá a hlavne sa nelepí. Ak sa vám po dlhej dobe začne jedlo o panvicu lepiť alebo začne hrdzavieť, viete, že je čas panvicu znovu poriadne vypáliť.

Pri kúpe panvice si všimnite, či je panvica už vypálená. Najmä pri drahších modeloch je to už štandard.

Pri vypalovaní neexistuje len jeden správny postup, pozrite si napr. toto video

Plusy
  • Drží si dlho teplotu
  • Je univerzálna a zvládne takmer všetko
  • Kovové či plastové nástroje tejto panvici neublíži nič
  • Pevná a odolná
  • Cenovo prijateľná
  • Nepriľnavý povrch ak je správne vypálená
Mínusy
  • Dlho a nerovnomerne sa zohrieva
  • Ak sa o ňu nestárate, ľahko vám zhrdzavie a popraská
  • Vyžaduje si zvýšenú starostlivosť

Záver

Nie každá panvica sa hodí na grilovanie. Na trhu nájdete množstvo panvíc, ktoré sú viac či menej vhodné na grilovanie alebo steaky.

Grilovacia panvica z liatiny je podľa môjho názoru jedna z top panvíc, ktorá má skvelú vodivosť, je nepriľnavá a vydrží vám veky. Na druhú stranu steak veľmi dobre pripravíte aj na teflónovej alebo titánovej panvici.

Milujem grilovanie a kvalitné steaky, o ktorých píšem
Showing 9 comments
  • Andrej
    Odpovedať

    Ahoj, poopravuj si v tomto clanku o panviciach slovo “zelezne”. Zelezo je prvok, ktory sa nikde v praxi nepouziva. Spravne to nazyvas v niektorych vetach – ocelove panvice. Ocel je zliatina zeleza, uhlika a inych legujucich prvkov. Liatina je zliatina zeleza a vyssieho % uhlika (od 2,11%) + legujuce prvky. Vygoogli si diagram Fe3C.. :)
    Pekny den.

    • Lukáš Kyzúr
      Odpovedať

      Ahoj Andrej, díky za upozornenie :)

  • Barbora
    Odpovedať

    Dobrý deň, prosím Vás aký je rozdiel medzi touto panvcicou https://www.mall.sk/kuchynske-panvice/lamart-panev-litina-iron-24-cm-lt1063?src=sug … a touto http://www.itsk.sk/lt1064-panvica-liatina-23-5cmiron-lamart_d400074.html ?? cena a veľkosť sú odlišné ale čo iné? prečo sa tak ceny líšia? ktorú mi odporúčate kúpiť?
    Ďakujem :)

    • Lukáš Kyzúr
      Odpovedať

      Dobrý deň, tie panvice sa zdajú na prvý pohľad identické, okrem rúčky. Cena je pri prvom linku nízka, ale zdá sa byť nedostupná. Kľudne ju kúpte za nižšiu cenu :)

  • Karol Nagy
    Odpovedať

    Zdravím. Pri vypalovaní ocelovej panvice v rúre mi chýba údaj teploty rúry. V článku sa píše “Vložte panvicu obrátenú do rúry”. Ďakujem za odpoveď, Nagy.

    • Lukáš Kyzúr
      Odpovedať

      Zdravím Karol, úplne stačí 200 stupňov.

  • Lubo54
    Odpovedať

    Ahoj Lukáš, (dopredu sa ospravedlňujem za tykanie, ale “koníčkári” rovnako postihnutí si vraj tykať môžu :-) )
    Nejdem robiť múdreho, to skutočne ani náhodou…páči sa mi Tvoja iniciatíva aj stránka…varím a grilujem doma viac ako pravidelne, dá sa povedať denne a víkendovo pekných pár rokov (možno aj 40 )… nie ako profesionál a tak si dovolím pár postrehov. Prešiel som rokmi cez všetky popísané “zázraky” panvicového ošiaľu. Áno máš pravdu, steak sa dá urobiť na akejkolvek panvici a mnohí si myslia, že aj z akéhokoľvek kusu mäsa, tak ako aj voda sa dá vypiť zo skleneného,plechového,drevenného,umelohmotného pohára, ale ide o to čo sa za dobrý steak považuje. Nie každý kus mäsa upečeného na panvici…aj keď je to zvykom…sa dá nazývať dobrým steakom. Dobrý steak vyžaduje pár dobrých zásad a pár dobrých náradí…dobre to popisuješ v inom článku. Tak ako každý, tak aj ja som dospel pri panviciach ku skúsenosti…vždy je lepšie kúpiť kvalitu (aj keď je niekedy cenovo vyššia), ktorá Ti vydrží ak nie do konca života, tak určite pekných pár rokov. Už ani nespočítam panvice ktoré som považoval za TOP a najlepšie si rozumeli s kontajnerom (okrem medenných, tie som nikdy nemal) Veľa nepriľnavých povrchov skončilo ako prilnavé skôr, ako som si stihol v návode prečítať v čom spočíva ich výnimočná nepriľnavosť:-) Príslovie…nikdy nie sme takí bohatí…tu platí na 100% . Viem, že koľko ľudí, toľko “jedine správnych” názorov. Nechcem aby to bol môj prípad. Len moja osobná a praxou overená skúsenosť. Možno niekomu pomôže a nemusí tápať a všetko si vlastnoručne odskúšať. Tak konečne idem na pár postrehov. Môj TOP č.1 na prípravu steakov je liatinová panvica. Myslím skutočnú liatinovú panvicu. Bez skrášľujúcich prídavkov…smalovaný povrch a iné blbosti. Kladov overených rokmi a praxou je veľmi veľa. Nie je málo kusov medzi ľudmi,ktoré slúžia 50-60 a aj oveľa viac rokov. A že sa dedia…aj na tom je kus pravdy:-) Ja som investoval do overenej značky LODGE a neľutujem (vyrába sa ručne 100 rokov v továrni v Tennessee). Dokázatelne sa nerobí v Číne. Určite by som veril aj značke Skeppshult vyrábanej vo Švédsku. Nič sa nevyrovná liatinovej panvici. Jej prednosti ďaleko prevyšujú málo nevýhod…za asi najväčšiu považujú ľudia starostlivosť o ňu (vypalovanie…takzvané “korenie” a ošetrovanie olejom) Ja to za nevýhodu nepovažujem. Tu by som poopravil Tebou popísané mínusy a podporil plusy -Musíte sa o ňu starať pravidelným vypalovaním…nie je to pravda, netreba ju pravidelne vypalovať,pri správnom používaní vydrží “korenie” dlho a ak je to potrebné dá sa nespočetne krát vypalovanie opakovať. Na bližšie vysvetlenie niet priestor, vyborný a obsiahly link je na http://sherylcanter.com/wordpress/2010/01/a-science-based-technique-for-seasoning-cast-iron/ )
    -Vyššia cena…áno toto je pravda, aj keď ceny za 25cm (priemer panvice) okolo50 EUR a 30 cm okolo 70 EUR nepovažujem za nedosiahnutelnú métu. Odporúčam overené značky…dajú sa kúpiť aj v SR, ČR poprípade na Amazone… a nie rôzne “originál liatinové receptúry” a z nich vyrobené panvice poväčšine z Číny.
    Drží menej teplo ako oceľová panvica…nepravda…vylučuje to aj jej vymenované plus-Dobrá tepelná vodivosť po celej ploche. Nič iné mi tak dobre a dlho teplo nedržalo :-)
    Náchylná na zhrdzavenie, preto si vyžaduje starostlivosť…pravda ale…jej ošetrenie od hrdze je hračka. Ja som na mojich nikdy žiadnu hrdzu nenašiel:-) Kladov je ale nespočetne viac ako si vymenoval. Samozrejme písal si -a myslím dobre- o širšom portfóliu panvíc a tiež chápem, že ľudia používajú aj iné (tak ako niekady aj ja) ako liatinové panvice. Stále ale mám na zreteli steaky. TOP č. 2 je u mňa kvalitná ocelová panvica. Ale o tom niekedy inokedy:-) Mal som chvíľu času tak prepáč za dlhší príspevok. Poprípade ho zmaž:-) Ak má niekto nejakú otázku z praxe a budem vedieť odpoveď…rád pomôžem. Viac hláv…:-) Lubo54

  • Ivan
    Odpovedať

    Pekny den prajem, pred par dnami som si zakupil liatinovu panvicu, cistou nahodou, presne tu ktora tu sluzi na ilustraciu, Lamart. Popis tovaru je velmi chaby, v navode uvadzaju ze pred prvym pouzitim staci panvicu natriet tenkou vrstvou oleja, co sa mi uplne vylucovalo so vsetkymi internetovymi zdrojmi. Chvilu som dumal, ale povedal som si, ze aspon raz sa budem riadit podla navodu a tak som aj urobil, prve jedlo ktore som robil bol steak z tuniaka, okamzite na panvici zostali prilepene male kuskocky masa, panvica sa cistila velmi narocne, osetril som ju horucou vodou, vydrhol utierkou a potrel tenkou vrstvou oleja, pri dalsom grilovani hrubsieho kuracieho masa, ktore sa grilovalo dvakrat dlhsie ako tuniak, panvica zacala az dymit po chvili, pricom akonahle sa rozpalila platna tak som ju stisil, po tomto druhom pokuse som si povedal, ze panvicu standardne vypalim ako ste spominali vyssie, pricom dnes po robeni hamburgerov a nasledne robeni dalsieho hamburgera v tej istej panvici sa to zase zacalo ako keby prepalovat, cim by to mohlo prosim vas byt, mohol som teoreticky panvicu znicit ked som ju prvykrat iba potrel olejom a nerobil seasoning ako sa zvykne standardne robit(riadil som sa navodom) alebo sa ten material nelubi velmi s mojou elektrikou :) naschval som nekupil panvicu znacky Schaub ktora stoji 5-8x tolko, aby som si to vyskusal s lacnou alternativou a bohuzial to nie je podla mojich predstav resp. som cakal ze sa mi nebude na nej lepit vobec nic a to umyavanie je potom zazitok :)

    Takisto som pozeral panvice znacky lodge, ktore su cenovo dostupne a tesia sa sirokej oblube
    Za kazdu radu vdacny :)

    S pozdravom Ivan

  • Rudo
    Odpovedať

    ja pouzivam panvicu TEFAL TalentPro, naozaj sa nepripaluje. Kupil som este jednu, od firmy ORION, neviem ci to nie je Cina, ale tiez sa nepripaluje. je nevýhodou je, ze je velmi nizka, len 1,5 cm. Ak ches, poslem ti je foto, aby si ju mohol vyskusat. maju aj stranku: http://WWW.oriongroup.cz. Pisu, ze ma povrch PFLUON GRANIT. Mam aj nerezovu panvicu od firmy ZEPTER, bola draha neskutocne, ale pripaluje sa mi, asi ju neviem pouzivat. Skusim si kupit tu americku liatinovu.

Pridaj komentár