Grilovacie náradie na steaky, ktoré musíte mať

Grilovacie náradie na steaky, ktoré musíte mať 5.00/5 6 hlas[ov]

grilovacie náradie

Pri grilovaní potrebujete náradie a nástroje, ktoré vám pomôžu mať lepšiu kontrolu nad finálnym steakom. Je dôležité vlastniť kvalitný ostrý nôž na porcovanie steakov, klasické kovové kliešte na otáčanie mäsa či ďalšie vychýtavky, ktoré vám celý proces v kuchyni uľahčia.

V tomto článku vám predstavím grilovacie náradie, ktoré sú z môjho pohľadu dobrá investícia. Kvalitné výrobky vám totiž vydržia väčnosť, preto ich kúpu neberiem ako výdavok ale ako investíciu do prípravy kvalitného jedla.

Všetko obrázky sú z tescoma.sk nakoľko majú asi úplne všetko čo sa týka výberu, sú cenovo dostupný a veľmi dobrý eshop. Niekoľko vecí od nich vlastním a používam.

Kvalitný kuchársky nôž

V prvom rade ihneď zabudnite na keramické nože. Našťastie ich trend zažíval vrchol pred pár rokmi. Nože z keramiky sú nielenže veľmi krehké, ale v domácich podmienkach takmer úplne nemožné nabrúsiť ich.

V kuchyni by ste mali mať sadu kvalitných nožov z kvalitnej nehrdzavujúcej ocele. Kvalitnú oceľ zistíte podľa ceny. Kvalitnú kompletnú sadu za pár EUR skutočne nekúpite. Dávnejšie takúto sadu kúpila moja priateľka a viete si predstaviť ako kde tie nože skončili. V koši.

Tescoma N�? kuch�rsky AZZA 20 cm
keď už budete kupovať kvalitný kuchársky nôž, investujte rovno aspoň do vykosťovacieho a vykrajovacieho nôža z tej istej sady. Tieto nože vám vydržia večnosť. Občas ich stačí jednoducho naostriť.

Vlastniť kvalitný a najmä ostrý nôž oceníte pri krájaní hrubého steaku. Rez by mal byť pevný bez problémov bez zbytočných pohybov tupého noža, s ktorým nie a nie mäso odkrojiť.

Nože na steaky

Keď sme už pri nožoch, tak musím spomenúť steakový nôž. Pri servírovaní a krájaní steaku si totiž s klasickým príborom s malými zúbkami neporadíte. Nie je nič horšie, ako s mäsom bojovať na tanieri.

Tescoma N�? steakov� HOME PROFI 11 cm, 3 ks

Sada steakových nožov vám zaručí bezproblémové krájanie aj tuhších steakov ako je flank steak alebo rump steak.

Steaková vidlička

Steaková vidlička je už len doplnok k steakovému nožu. Môže byť nemusí. Ide viac o estetické ako funkčné hľadisko.

Tescoma Steakov� vidli?ka CLASSIC, 3 ks

Krájacia doska

Nemám doma takú kuchynsku dosku, že by som mohol krájať priamo na nej a úprimne si to neviem ani predstaviť. Vždy som mal rád veľké krájacie drevené dosky, kde sa veľa zmestí a je to hygienické.

Tescoma Kr�jacia doska BAMBOO 36 x 24 cm

Na takejto doske mäso porcujem, ale po ugrilovaní aj krájam na menšie kúsky. Pred plastom dávam prednosť drevu. Takúto dosku pred prvým použitím stačí dobre naolejovať rastliným olejom, aby vám dlhšie vydržala.

Grilovací štetec

Jednoduchá pomôcka ak sa chystáte grilovať na externom grile. Ten sa odporúča pretrieť jemnou vrstvou oleja, na čo dobre slúži práve tento štetec. Dobre premastený gril sa nelepí, takže grilovanie s ním je väčší pôžitok.

Tescoma Maslova?ka silik�nov� PRESIDENT

Gilovacie kliešte, grilovacia pinzeta a grilovacia obracačka

Keď som so steakmi začínal ešte na panvici, tak ako prvé som si kúpil práve kliešte. Otáčanie steaku s drevenou vareškou bolo nemotorné, pichanie do steaku vidličkou je proti všetkým pravidlám :) Ešte by vám vytiekla šťava.

Kliešte dobre poslúžia pri stekoch a obracačka napr. pri burgeroch. Ja vlastním tento nerezový kúsok z Tescomy.

Tescoma Klie?te s vidli?kou PRESTO

Tescoma Multifunk?n� grilovacia pinzeta PRESTO

Panvice na steaky

Výberu vhodnej panvice pre váš dokonalý steak som venoval celý samostatný článok.

Tenderizer na mäso

Tednerizer alebo po slovensky zjemňovač mäsa. Táto pomôcka je tak trochu kontroverzná. Jednak pre to, že praví milovníci steakov siahnu radšej po kvalitnom, ale aj drahšom mäse a taktiež kvôli tomu, že niektoré reštaurácie takto zjemňujú menej kvalitné mäso a predávajú ho cenu kvalitnejšieho.

Tescoma Tenderizer na m�so PRESTO

Každopádne je tenderizér určený na tie rezy mäsa, ktoré sú tuhšie a tvrdšie, obsahujú viac šliach. Tenderizér má 24 tenkých a ostrých čepelí, ktoré preniknú do mäsa a narušia jeho štruktúru. Narušia šlachovité väzby a mäso je tak jemnejšie.

Priznám sa, že som osobne zatiaľ neskúšal, ale podľa skúseností, ktoré som počul od známych prekvapivo tento výrobok dobre funguje.

Teplomer na mäso

Ak chcete kontrolovať stupeň prepečenia viete, že stači pol minúta či minúta a z medium rare máte odrazu medium v tom lepšom prípade. Ak poznáte svoju panvicu či gril a máte mäso nakrájané vždy na rovnakú hrúbku, tak sa časom naučíte koľko minút potrebuje váš steak na konkrétny stupeň prepečenia.

Pri rozdielnych hrúbkach či druhoch mäsa je dobré vlastniť teplomer na mäso. Každý stupeň prepečenia sa dá ľahko zistiť vnútornou teplotou mäsa.

Tescoma Teplomer univerz�lny GRADIUS

Teplomer len zabodnete do stredu mäsa a podľa teploty vyčítate, koľko mú ešte treba na grile.

Ja som teplomer viackrát využil pri príprave bravčového či rozbífu. Každé mäso má určenú svoju minimálnu teplotu, kedy sa považuje za bezpečné. Najmä pri kuracom a bravčovom sa chcete uistiť, že túto teplotu mäso prekonalo.

Pri veľkom kuse mäsa ako je rozbíf neviete, či už je mäso vo vnútri prepečené alebo nie. Teplomer vám to hneď prezradí.

Tescoma Teplomer digit�lny DEL�CIA

Mažiar

Mažiar som pred stekami vôbec nepoužíval. Jeho potrebu som začal pociťovať až keď som si chcel pripraviť k steaku lahodnú omáčku. Využívam ho nielen na drvenie korenia, ale tiež na rôzne dresingy k šalátom.

Ja som so kúpil tento z tvrdenej keramiky a zatiaľ mu nič nie je. Druhý krát by som sa ale rozhodol pre tento žulový. Je taký pevný, že by ste ho moli použiť ako zbraň v sebeobrane.

Tescoma Ma?iar PRESIDENT

Jednoducho mám rád vecí, ktoré sa tak ľahko nezlomia. Vtedy mám istotu, že má tieto veci hádam aj prežijú. Investícia je zo začiatku vyššia, ale ako sa hovorí: “Nie som taký bohatý, aby som si kupoval lacné veci”

Mlynček na soľ a korenie

Každý steak poriadne osolím a okorením. Použiť už pomleté korenie zo sáčku na práve pripravený steak mi príde barbarstvo. Rád používam čerstvo pomleté korenie a ideálne aj soľ. Radšej použijem kvalitnú hrubozrnnú morskú soľ. Chuťovo je menej výrazná, ale lahodnejšia ako klasická kuchynská soľ zo solivaru Prešov, ale samozrejme účel splní aj ona :)

Tescoma Elektrick� mlyn?ek na korenie VITAMINO

Tento článok v žiadnom prípade nehovorí, že dobrý steak bez týchto nástrojov nepripravíte. Chcel som poukázať na nástroje, ktoré vám prácu uľahčia a kde máte väčšiu kontrolu nad tým či z dobrého steaku spravíte skvelý.

Mnoho nástrojov využijete dlhodobo aj pri iných jedlách a pokrmoch, takže šetriť sa tu rozhodne neoplatí.

Milujem grilovanie a kvalitné steaky, o ktorých píšem
Comments
  • Roman
    Odpovedať

    Ahoj,
    Mozno mam len iny nazor…
    Noze na steaky by nemali byt zubkovane. Tie maso “roztrhaju” a vyteka z neho stava.
    Vhodne su hladke, ale poriadne ostre noze.

Pridaj komentár