Liatinová panvica je najlepšia na steaky

Liatinová panvica je najlepšia na steaky 4.67/5 15 hlas[ov]

Liatinová panvica

Liatinová panvica

Liatinová panvica je na steaky najlepšou voľbou.

Zvládnu obrovské teploty, sú nezničiteľné a nelepia sa. Železo je totiž jeden z najlepších tepelných vodičov. Liatinová panvica sa rozpáli na vysokú teplotu za pár sekúnd a teplotu si drží ešte dlho po vypnutí plynu. Na steaky, ktoré potrebujú vysokú teplotu priam ideálne a bez zdravotných rizík ako napr. u teflónových panvíc.

Panvice z ocele tu boli už pred Kristom. I keď majú veľmi dobré vlastnosti, chápem, že ich za posledné dekády vytlačili modernejšie alternatívy v podobe teflónu či keramiky. Môže za to náročnejšia starostlivosť.

Liatinová panvica vám vydrží veky

Liatinovú panvicu musíte pred prvým použítím tzv. vypáliť. Je to jednak ochrana pred zhrdzavením panvice a tiež vytvorením nepriľnavého povrchu. Je viacero spôsobov ako panvicu dobre vypáliť a neexistuje len jeden správny. Základom je tenká vrstva oleja, ktorý postupne zahrievate na vysokú teplotu až sa olej začne prepalovať. Niekoľkokrát tento proces zopakujete až panvica zmení farbu.

Po použití panvicu nikdy neumývate v umývačke riadu inak vám zhrdzavie. Použijete prúd horúcej vody, jemnou hubkou umyjete, dôkladne usušíte a nakoniec potriete kvapkou oleja. Ak je panvica predsa len poriadne znečistená, môžete použiť kvapku saponátu. Ak panvica stratí nepriľňavosť, stačí panvicu opäť vypáliť.

Liatinová grilovacia panvica je drahšia ako klasické teflónové alebo keramické panvice. Vedzte však, že pri správnej starostlivosti vám vydrží na celý život. Variť na takejto panvici je totiž zážitok.

Ako používať liatinové panvice:

Vypáľte ju pred prvým použitím
Zapnite sporák, nalejte do panvice kúsok oleja a papierovou vreckovkou roztrite na celú plochu panvice. Nechajte na sporáku, pokiaľ nezačne dymiť. Je to znak, že olej dosiahol bod prepálenia. Nechajte panvicu vychládnúť a niekoľkokrát tento proces opakujte.
Umyte ju po každom používaní
Ideálne hneď po skončení varenia.
Použite kúsok prípravku na riad a jemnej pretrite hubkou. Po umytí hneď do sucha vysušte.

Výpaľte ju znova
Ak zistíte, že panvica stráca svoje nepriľňavé vlastnosti, len panvicu opäť prepálte.

Každým použitím sa panvica zlepšuje.
Čím častejšie budete panvicu používať, tým sa jej povrch a vlastnosti zlepšia.

Vyhýbate sa vode
Panvicu nikdy nenechávajte mokrú či vlhkú. Zhrdzavela by vám.

Milujem grilovanie a kvalitné steaky, o ktorých píšem
Showing 11 comments
  • Jeris
    Odpovedať

    Dá sa použiť aj na indukčnej varnej doske?

    • Lukáš Kyzúr
      Odpovedať

      Zdravím, liatinová panvica sa dá použiť na indukčnej.

  • Lubo54
    Odpovedať

    Iniciatívne som sa vykecal pod článkom o panviciach a o mojich skúsenostiach s liatinovými panvicami…a až teraz som si otvoril tento článok:-) Nevadí. Len sa to potvrdilo, že liatina je number 1 . Ahoj Lukáš

    • Lukáš Kyzúr
      Odpovedať

      Suhlas!

  • Roman
    Odpovedať

    Dobrý večer, chcem sa spýtať, panvica na steaky musí byť “vrúbkovaná”?

    • Lukáš Kyzúr
      Odpovedať

      Dobry, nemusi byt, ale je to lepsie aj to lepsie vyzera na mase :)

    • Lukáš Kyzúr
      Odpovedať

      Dobry, nemusi byt, ale je to lepsie aj to lepsie vyzera na mase :)

  • Vanda
    Odpovedať

    Dobry, zvažujem kupu Teppan, pripaden U Vás hodnoteneho Grilu Tefal, co odporucate? Dakujem

  • Jozef
    Odpovedať

    Je mozne pouzivat liatinovu panvicu na plynovom sporaku ?

    • Lukáš Kyzúr
      Odpovedať

      Bez problémov

  • Livia
    Odpovedať

    Dá sa liatinova panvica používať aj na sklokeramicku varnu dosku?

Pridaj komentár